Parcijalne i totalne proteze

Stomatoloska proteza je zamena za izgubljene zube i njihovo okolno tkivo. Prave se tako da liče na vaše prirodne zube i čak da ulepšaju osmeh. Postoji dve vrste proteza totalne i parcijalne. Totalne proteze se koriste ukoliko nije ostao ni jedan zub u vilici, dok se parcijalne proteze koriste ako je nesto od prirodnih zuba ostalo u vilici. Uloga parcijalnih proteza nije samo da popune prostor izgubljenih zuba već i da se spreči pomeranje preostalih zuba.

Totalne proteze mogu biti standardne ili imadijatne. Standardne se prave nakon sto su se zubi izvadili i tkivo zaraslo a to obicno traje 4 do 6 nedelja. Za to vreme pacijent se seta bez zuba. Imedijatne proteze se prave unapred i postavljaju pacijentu u usta odmah nakon vadjenja zuba, sprecavajuci mogucnost da pacijent ostane bez zuba dugo vreme. Kada se nakon par meseci tkivo skupi prilikom zarastanja, određene dorade i popunjavanje prostora bi morale da se urade. Proteze su otporne “naprave” i mogu trajati vise godina. Ponekad su potrebne vremeno korekcije i popravke zbog stalnog koristenja.

Razlozi za stomatološke proteze:

  1. Totalne proteze-gubitak svih zuba u vilici.
  2. Parcijalne proteze-gubitak pojedinih zuba u vilici.
  3. Ulepsavanje osmeha i izgleda lica.
  4. Poboljsanje žvakanja, izgovaranja, i varenja.

Od plana do gotove terapije:

Proces izrade proteze zahteva vise dolazaka u ordinaciju koji su rasporedjeni na oko 2 nedelje. Uzimaju se precizni otisci vasih vilica da bi se napravije proteze koje samo vama odgovaraju. Potrebno je par dolazaka radi probe da se osigura prikladan oblik, boja i pasovanje. Prilikom poslednjeg dolaska stomatolog predaje protezu i vrsi poslednje dorade radi osiguravanja komotnog i prirodnog lezanja proteze. Prirodno je osećati povećano lučenje pljuvačke, početno zuljanje na pojedinim mestima, otežan govor i zvakanje. To su sve prolazne pojave jer se u roku od par dana okolni mišići naviknu na novo strano telo u ustima. Možda će te zahtevati dodtne korekcije i ne ustručavajte se posetiti svog stomatologa. Dobijate instrukcije održavalja i predlog kontrole na svakih 6 meseci. Dobra oralna higijena i ispravne navike u jelu i održavanju će održati vašu novu protezu dugo vremena.