Bele plombe

Kompozitna ili bela plomba služi kao ispun za zub koji je bio zahvaćen kvarom, pukotinom, ili lomom. Prvo se čisti i uklanja kvarom zahvaćeni deo zuba a nakon toga se postavlja bela plomba.
Zajedno sa Amalgamskim plombama, Kompozitne (bele) plombe su najčešće korišćene u stomatologiji. Zato što se poklapaju sa bojom vaših prirodnih zuba one su izuzetno dobre za delove zuba koji su lako vidljivi.
Kao i svi ostali zubni materijali, bele plombe nisu večne i moraju se jednog dana promeniti. One su vrlo čvrste, otporne i daće vam dugotrajan i lep posmeh.

Bele plombe se postavljaju kod:

– Zalomljenih zuba
– Pokvarenih zuba
– Istrošenih zuba
– U nekim slučajevima preloma zuba

Kako se postavljaju bele plombe?

Za belu plombu je u većini slučajeva potrebna jedna poseta. Dok je Zub utrnut, vas stomatolog će ukloniti deo zuba zahvacen kvarom. Nakon toga se ta suplina čisti i pažljivo priprema pre nego sto se postavi plomba. Ukoliko je kvar stigao blizu pulpe (zivca), posebni premaz se postavlja radi njegove zastite. Nakon toga se plomba postavlja pažljivo u slojevima, oblikuje i polira vraćajuci vašem zubu prirodni oblik i funkciju. Prirodno je uociti osetljivost na toplo i hladno kad se postavljaju bele plombe i za kratko vreme se zub navikne na novu plombu. Dobijate instrukcije odrzavalja i predlog kontrole na svakih 6 meseci. Dobra oralna higijena, ispravne navike u jelu ce odrzati vasu novu plombu dugo vremena.

Razlike između Amalgamske i Kompozite plombe:

Postoji nekoliko važnih razlika između amalgamskih (sivih) i kompozitnih (belih) ispuna. Nije samo razlika u izgledu.

Prednosti belih (kompozitnih) plombi:

 1. Bele plombe vracaju prirodan izgled zubu.
 2. Pošto se bele plombe (kompoziti) vezuju za zub i fizicki i hemijski one vraćaju zubu skoro njegovu prirodnu cvrstinu. Amalgamske plombe se vremenom mogu širiti i time izazvati pucanje zuba, a i njegova veza sa zubom je slabija.
 3. Mogući kvar zuba ispod amalgamske plombe je nekada nemoguce videti sto vodi do njegovog tihog napredovaja sve dok se ne javi bol. Kod belih plombi (kompozita) je ponekad mnogo lakse videti kvar i prije nego sto počnu bolovi i skuplje terapije.
 4. Bele plombe (kompoziti) zahtevaju manje uklanjanja zubnog tkiva, pogotovu kad se zub prvi put popravlja, prostor za belu plombu zna da bude mnogo manji nego za sivu.
 5. Bele plombe (kompoziti) ne sadrže živu (koja je sastavni deo amalgamske plombe oko 40-50%) i na taj nacin izbegavate bilo kakve mogucnosti dugotrajnog toksicnog efekta žive.
 6. Ako pacijent ima puno sivih (amalgamskih) plombi postoji mogucnost da se stvori minimalan elektricni naboj izmedju njih (razlicite legure stvaraju bateriju) sto bi moglo na dugi period godina da se manifestuje sa promenama na oralnoj sluzokozi i jeziku.
 7. Uglavnom su jeftinije.
 8. Potrebno je u proseku manje vremena da bi se postavila amalgamska plomba.
 9. Postavljanje amalgamske plombe je mnogo lakse i manje zahtevno od postavljanja kompozita.
 10. U nekim retkim slučajevima jedina solucija je amalgamska plomba.
 11. U slučaju da imate naviku da svakodnevno popijete nesto od jakih alkoholnih pica (preko 30-40% alkohola), onda su amalgamske plombe pogodnije za vas jer se bele (kompozitne) plombe vremenon razgradjuju pod uticajem velike koncentracije alkohola.
 12. Amalgamske plombe se duze koriste u stomatologiji i zato pojedinci veruju da su one više isprobane i testirane.
Uzimite u obzir da su principi bele plombe vec prisutni u stomatologiji vec 50 godina uz konstantan razvoj materijala i boje, sto mislim da je sasvim dovoljno vremena da naslede sive.