Krunice

Krunica obgrljuje u potpunosti pripremljeni deo zuba vraćajući mu originalan oblik, funkciju i lepotu. Krunica štiti i ojačava strukturu onih zuba koji se ne mogu sanirati postavljanjem plombe. Iako postoji više vrsti krunica, keramičke (u boji zuba) su najčešće i najpopularnije. One su vrlo otporne i mogu trajati više godina, ali kao i većina stomatoloskih restauracija,
one se moraju vremenom zameniti. Keramičke krunice se prave da imitiraju oblik, veličinu, boju i funkciju vaših prirodnih zuba dajući vam dugotrajan i lep osmeh.
Sve do pre nekoliko godina krunice su se uglavnom pravile sa metalnom podlogom (zvane Metalokeramicke krunice), ali sa dolaskom modernije tehnologije došle su i mogućnosti izrade krunica od čiste keramike koje su vrlo otporne a ujedno i dobijate najprirodniji moguci izgled.

Bezmetalna keramika i zirconium


 1. Ovo su najnovije vrste krunica i one izgledaju najprirodnije.
 2. One toliko imitiraju prirodni izgled zuba da je ponekad tesko razlikovati od zdravog zuba.
 3. One su napravljene od ciste keramike ili sa zirconium podlogom.
 4. Manja količina zuba se uklanja (brusi) za izradu ove vrste krunica.
 5. Ne sadrže metal tako da su pogodne kod pacijenata sa osetljivosću na metalne legure.
 6. Okolne desni ne otiču, bolja je higijena i same krunice traju duže zbog drugacijeg nacina lepljenja.

Metalokeramicka kruna


Imaju priblizno prirodni izgled zuba zato sto:
 1. Imaju metalnu substrukturu koja ne propusta svetlost kroz zub.
 2. Moze se ponekad videti tanka metalna linija na rubu metalokeramičke krunice. Ponekad se pokuša sakriti ta ivica ispod desni tako da se u pocetku nevidi ali se pojavi vremenom ako se desni povuku.
 3. Metalokeramičke krunice su kraci rok trajanja od bezmetalnih krunica (menjaju se na svakih 6 do 10 godina). To je zato što se između desni i tog ruba krunice vremenom talože meke naslage i bakterije koje mogu izazvati: 1. Upalu desni (gingivitis) 2. Karijes nepokrivenog dela zuba 3. Gledajuci na duzi period moze da bude uzrok parodontopatije(oboljenje ptpornog tkiva zuba) Postoji mogućnost pokrivanja metalne ivice krunice keramikom ali je mnogo komplikovanija metoda tako da je stomatolozi retko koriste livene fasetirane krunice. To je jos starija metoda izrade krunica ali je jos uvek prisutna u praksi jer je najjeftinija. U ovom slučaju se akrilatna masa (vrsta plastike), vezuje za spoljni deo krunice ili mosta dok je grizna povrsina i povrsina koja dodiruje jezik od metala.
 4. Ne izgleda toliko prirodno kao metalokeramicka ili bezmetalna krunica.
 5. Akrilatna masa vremenom moze da popuca na ivici zuba ili da cela ljuspica otpadne tako da ostajete sa metalnom krunicom koja je hrapava sa spoljne strane.
 6. Ove krunice vremenon menjaju boju i postaju tamnije nijanse.
 7. Trebaju se menjati svakih 6 do 10 godina.
 

Razlozi za postavljanje krunice su:

 1. Slomljeni zub
 2. Zub sa obimnim kvarom
 3. Slomljena plomba zajedno sa zubom
 4. Velike plombe (one povecavaju mogucnost da se zub slomi tako da se ni sa krunicom ne moze spasiti.
 5. Zub koji je Endodontski lečen (kako narod kaze-izvađen zivac) takvi zubi su krtiji i menjaju boju vremenom.
 

Od plana do gotove usluge:

Procedura je najcesce gotova u dva do tri dolaska u ordinaciju. U prvom dolasku dok je zub utrnut, on se priprema tako sto se uklanja deo koji je zahvaćen kvarom i oblikuje tako da krunica moze da nalegne na njega. Nakon toga se uzima par preciznih otisaka ka kojima tacno vidimo kako bi trebala da izgleda nova krunica. Postavlja se privremena krunica i proverava se zagrižaj. U drugom dolasku se pravi proba za krunicu koja ne traje vise od 10 minuta. Ako je slučaj jednostavan ova faza se čak i preskače tako da se u dva dolaska zavrsava. U trećem dolasku se uklanja privremena krunica cisti zub i vasa nova krunica se pažljivo postavlja i lepi na njega i osigurava se pravilan zagrizaj. Dobijate instrukcije odrzavalja i predlog kontrole na svakih 6 meseci.

Mostovi

Zubni most je fiksna naprava (ne skida se svakog dana) i odličan je način da se nadoknade izgubljeni zubi. Postoje više vrsta mostova, a zajedno sa vašim stomatologom ce te diskutovati o najboljem resenju za vas slučaj. “Standardni most” se sastoji od dve krunice koje se postavljaju na zube nosače i koje su vezane za dodatni clan (vestački zub od istog materijala krunice) koji ispunjava prostor gde je nekada postojao zub. Oni su veoma oproni i mogu trajati dosta godina ali se svakako moraju jedno zameniti ili ponovo zalepiti zbog normalnog trošenja.

Razlozi za most su:

 1. Da bi se popunio prostor izgubljenog zuba
 2. Da bi se zadržala struktura lica (gubitkom zuba dolazi do pomeranja preostalih zuba menjajuci konturu lica)
 3. Da bi se sprecila migracija preostalih zuba
 4. Da bi se povratila sposobnost zvakanja i govora
 5. Da bi se povratio lep osmeh
 6. Postoji mogucnost zamene proteze za most

Kako se izradjuje most?

Procedura je najcesce gotova u dva do tri dolaska u ordinaciju. U prvom dolasku dok su zub utrnuti, oni se pripremaju tako sto se uklanja deo gledji na koji će da nalegne most. Nakon toga se uzima par preciznih otisaka ka kojima tačno vidimo kako bi trebala da izgleda novi most. Postavlja se privremeni most i proverava se zagrizaj. U drugom dolasku se pravi proba za most koja ne traje vise od 10 minuta. Ako je slučaj jednostavan ova faza se cak i preskače tako da se u dva dolaska zavrsava. U trećem dolasku se uklanja privremeni most, čiste zubi i vaš novi most se pažljivo postavlja i lepi na njih i osigurava se pravilan zagrizaj. Ponekad se desava da se stomatolog privremeno zalepi most dajuci vremena da se desni navinu na njega i oporave ako postoji potreba za time. Dobijate instrukcije održavanja i predlog kontrole na svakih 6 meseci. Prednost mosta u odnosu na protezu je da je fiksiran, stabilan i imate osecaj kao da su vasi zubi. Cesti su slučajevi kada se moze napraviti tako da izgleda kao da nikada niste ni izgubili zub. Nedostatak mosta je to što se moraju brusiti zubi pored onog koji je izvadjen. Ako su ti zubi sa velikim plombama, lecenim kanalima, ili karijesom onda bi i bilo dobro krunisati ih, međutim ako su zdravi ili sa malom plombom koja je ispravna onda postoje druge mogucnosti u zavisnosti od položaja zuba koje bi stomatolog mogao predloziti. To su inlay most, Mariland i druge vrste minimalno invazivnih mostova gde se brusi samo jedan deo zuba dok je ostatak zuba netaknut. Na taj način stedimo taj zub jer nikada neznamo kad ce nam zatrebati za punu krunicu.