Iskreni i direktni odgovori često olakšavaju da ispravno postupite i da vam se ne čini da je vožnja na stomatološkoj stolici ona poslednja u vašem životu.

Strah od zubara je česta pojava i mnogi brinu o tome. Vaš zubar i kolektiv sa kojim on/ona rade
su svesni te činjenice, stoga su uvežbani da zajedno sarađuju sa vama da bi prebrodili te
strahove. Najvažnije je zapamtiti da tim radi sa vama, a ne samo na vama, a kao rezultat toga je
održavanje zdravlja vašeg osmeha.

He, he… možda ste očekivali da vam kažem da postoji nešto posebno što treba da uradite i straha
više nema. Jedina proverena tehnika je dobra komunikacija sa vašim zubarom.

Ako su vam zubi zdravi onda na svakih 6-12 meseci. U slučaju da je terapija u toku, onda kako lekar nalaže.

Bilo koja vrsta sa tankim sintetičkim vlaknima.
Oblik, boja i veličina ne utiču mnogo. Bitno je da je sa naznakom SOFT ili MEDIUM i da možete njome prići zubima sa svih strana.

Perite zube od pravca gingive (mekog tkiva oko zuba) ka griznoj površini sa spoljne i unutrašnje strane.
Grizne površine se peru posebno, a ako su zubi razmaknuti, postoje četkice koje ulaze između zuba, čisteći i te površine.
Kod svakog pregleda slobodno možete da pitate i da se podsetite kako treba.

Četkica za zube je primarno sretstvo za pranje zuba dok su paste isključivo pomoćno. Većina njih su skoro identične izuzimajući ukus i boju. Najbitnije je da sadrže Fluor. Većina pasti u prodavnicama sadrže između 1100-1400 ppm (parts per million) fluora. Ta koncentracija je dovoljna za svakodnevnu primenu. Paste sa većim koncentracijama fluora se kupuju u apotekama i nisu vam potrebne ako stomatolog nije preporučio.

Ako imate neprijatan zadah iz usta i u stomatološkom pregledu se nije ispostavilo da bolujete od bilo kakvih oralnih oboljenja (zubi, jezik, oralna sluzokoža), zakažite pregled kod Otorinolaringologa pa zatim kod Gastroenterologa.
Kod zdrave usne duplje, ako koristite konac i četkicu svakodnevno ujutru i uveče, to je sve što vam je potrebno da zadržite svež dah. Beli i crni luk za večeru… e tu vam već ne možemo pomoći.

Nikako, nijedna vrsta žvake ne može to biti.

Da. Isto je toliko bitno kao i pranje zuba. Zato što se većina karijesa (zubnih kvarova) javljaju baš upravo između zuba, a tamo retko da četkica može da prođe. Osim uklanjanja zaostale hrane i mekih naslaga, čisćenjem koncem uklanjamo i bakterije i činimo dodirne površine zuba manje
lepljivim za iste.
Ako su vam zubi zbijeni, u teskobi ili nepravilno raspoređeni, koristite tanji konac obložen voskom. Ako izmeđju zuba imate prostore (razređeni zubi) koristite konac koji bubri u kontaktu sa pljuvačkom.
U svakom slučaju nećete pogrešiti ako izaberete bilo koju od ovih firmi: Oral-B, GUM Johnson & Johnson.

Otok desni, krvarenje iz desni kada perete zube, neprijatan zadah iz usta, oštra metalna ivica vrata krunice dodiruje desni… 
Ako postoji jedno ili više od nabrojanog molim vas da se javite stomatologu, jer vam možda treba nov most. Metalokeramički mostovi bi trebalo da se menjaju svakih 6-10 godina, isto važi i za fasetirani most.

Umnjak ili treći molar bi se trebao vaditi samo:
– ako raste u pogrešnom smeru (pod pogrešnim uglom)
– ako nije potpuno izbio i da je gingival oko njega često u zapaljenju
– ako je zub okružen cistom (vrećicom ispunjenom tečnošću)
– vađenje iz ortodontskih razloga, pri čemu samo ortodont ima pravo na indikovanje vađenja
Kad pomislite na vađenje umnjaka, pomislite na slepo crevo. Samo zato što su ga neki ljudi
operisali i izvadili, ne morate to i vi.

Da. Taloženjem kamenca oko vrata zuba potiskuje se gingiva, izaziva se njeno zapaljenje i smanjuje mogućnost oralne higijene. Uklanjanje kamenca nije štetno po zub ni u kom smislu, pogotovo ako se uklanja instrumentom po principu ultrazvučnih talasa.

Preventivni program u stomatologiji obuhvata:
– pregled oralne sluzokože, jezika, gingive i zuba
– uklanjanje zubnog kamenca i mekih naslaga + poliranje
– fluorizacija
– zalivanje fisura zuba (ova stavka zavisi od izgleda samog zuba i njegovog zdravlja)

Ne. Iako laseri nemaju onaj neizostavni zvuk stomatološke turbine ili „bušilice“ on ima izuzetnu moć. Stomatolog mora biti obučen za rad sa takvim instrumentom, a pacijent mora biti opušten… Laseri se u praksi uspešno koriste u radu na mekim tkivima i u hirurgiji.

Posle procedure koja može da traje od jednog sata (BEYOND), sve do 3 nedelje, rezultati traju 1-3 godine uzimajući u obzir da je oralna higijena besprekorna. Možete održavati belinu zuba tako što ćete u roku od 2 godine obnoviti izbeljivanje, bez bilo kakve štete na vaše zube.

Posle izbeljivanja zuba postoji osetljivost na hladno, toplo i slatko u prvih 48 sati, ali je ta osetljivost individualna.

Efekti gela za izbeljivanje na bebu u trudnoći su nepoznati. Normalno se dešava da odrasla osoba u toku procesa izbeljivanja proguta malo izbeljujućeg gela (bez ikakve opasnosti po njegovo zdravlje).
Iako je to bezopasno za odrasle, trudnoća je vrlo osetljiv period za majku i buduće dete tako da većina estetskih stomatologa ne preporučuje da se izbeljuju zubi u toku trudnoće.
ZAPAMTITE da je najosetljiviji period u trudnoći njen sam početak, tako da, ako niste sigurni
da li ste trudni, preporučio bih da ne izbeljujete zube.

Slobodno postavite pitanja, potrudiću se da vam odgovorim na njih preko mail-a.

Dr Jaser Badawi