Részleges és telyes műfogsorok

Részleges és telyes műfogsorok

A fogorvosi műfogsor az elvesztett fogak helyetesitője és ezek környező szövetének. Úgy készítik őket hogy hasonlítsanak az ön természetes fogsorához és megszépitsék a mosolyt.
Kétféle műfogsor létezik – teljes és részleges
A teljes műfogsort akkor alkalmazzák, ha egy fog sem maradt az álkapocsban, mig a részleges műfogsort akkor használják, ha néhány természetes fog maradt az álkapocsban. A részleges műfogsornak nem csak az a szerepe, hogy pótolja a hiányzó fogakat, hanem hogy megakadályozza a megmaradt fogak eltolódását.
A teljes műfogsor lehet standard és imadijális. A standardot azután készitik, ha kihúzták a fogakat és a foghely benőt, ez általában 4-6 hétig tart. Ez idő alatt a páciens fogak nélkül van.
Az imedijális műfogsort előre elkészítik és a páciensnek felteszik mindjárt a foghúzás után, hogy ne maradjon sokáig fog nélkül. Amikor néhány hónap múlva a szövet összezsugorodik a benövés végett, egyes igazításokat és helykitöltéseket kell elvégezni.
A műfogsorok ellenálló “készülékek” és több évig eltarthatnak. Néha szükséges időnkénti korigálás és javitás az állandó használat végett.

A fogorvosi műfogsor indokai:

  1. teljes műfogsor – az összes fog elvestése az álkapocsbol
  2. részleges műfogsor – egyes fogak hiánya az álkapocsbol
  3. a mosoly megszépítése és az arc kinézése
  4. a rágás, kimondás és emésztés javulása

A tervtöl a kész kezelésig:

A műfogsor elkészítési folyamata töbszörös jövetelt követel a rendelőbe amelyek kb 2 heti idő beosztása.
Pontos álkapocs lenyomatot vesznek, hogy elkészíthessék csak az önnek megfelelő műfogsort. Szükséges néhányszor jönni a próba miatt, hogy biztositsák a megfelelő alakot, színt és illeszkedést. Az utolsó jövetel alkalmával a fogorvos átadja a műfogsort és elvégzi az utolsósimitásokat, hogy biztosítsa a kényelmes és természetes fekvést a műfogsornak. Természetes hogy érezzük a nyál felgyülemlését, kezdeti törést egyes helyeken, beszéd és rágás nehézségeket. Ezek mind átmeneti jelenségek, mert pár napon belül a környező izmok megszokják az új, idegen testet a szájban.
Lehet hogy kérni fognak utólagos javitást, ne restelje meglátogatni a fogorvosát.
Felvilágosítást adnak és tanácsot a karbantartáshoz és ajánlatos minden 6 hónapban az ellenörzés. Jó száj higiéna és helyes étkezési szokások az ön új műfogsorát hosszú ideig megörzik.