Implantológia

Implantológia

Gondolkodik e implantátum beültetésről, vagy már elszánta magát erre a beavatkozásra? A fogászati gyakorlatban mind gyakrabban IMPLANTÁTUMOKAT használnaka fogak elevesztése után. Az IMPLANTÁTUM beültetéssel levő kezelés stbil, funkcionális és hosszantartó sikeres módszernek bizonyult, mely a pácienseknek magasfokú kényelmet biztosít.

A részletes tájékoztatások a kezelési módszerekről, anyagokról és az implantátum rendszerekről sokban különbözhetnek egyik pácienstől a másikig. Ez okon fogva, minden magyarázat csak személyes tanácskozás által kapható az orvostól mely implantállásal foglalkozik (tehát fogorvos, szájsebész, arcsebész). A fog implantátumok helyettesíthetnek egy vagy több hiányzó fogat. Ezen kívül, rögzítő rendszert tudnak alkotni a nagy rögzített fog pótlásoknak (hidaknak) vagy fog pótlásoknak melyeket le lehet venni (műfogsorok).

A fog implantátum a következő elemekből áll:

 1. az implantátum teste melyet beültetnek a csontba,
 2. a felépítés elemei (oszlopocskák, támfalak) melyekkel a fog rögzítve van az implantátumra,
 3. korona vagy rögzítő renszer a műfogsornak.

A fogászati implantátum alapanyagául tisztított titánium szolgál. Ez az anyag bkülönössen alkalmas a szövettel szemben (biokompatibilis) és a csontal biztonságos és erős kapcsolatot terent (osteointegráció). Bilógiai szempontból semlegessen viselkedik és nem vált ki semmi féle alergiát vagy reakciót az idegen testre.

Melyek a jelzések és előfeltételek a fog implantátum beültetésének? A fog implantátumok a hiányzó fogak pótlására szolgálnak. Tehát elvileg minden hiányzó fogat implantátum beültetéssel lehet pótolni. Egyenkénti fogak elvesztésénél ez mindenképp megfelelő megoldás, de ay összes fog hiánya esetén, vagy részleges nagy foghiányos mezőknél ez nem szükséges. Rögzített hidak esetében, attól függetlenül hogy afelső vagy az alsó állkapocsban vannak, elegendő 4-6 implantátum, néha 8, a csont felépítése és az implantátum helye függvényében.

Az alsó telyes műfogsor esetében, gömbcsattal ellátottimplantátumokat használnak. Itt a műfogsor hozzákapcsolódik az implantátumhoz használlat esetében, evés után le kell venni, megmosni és visszhelyezni a szájba.

Jelzések az implantátum beültetéshez:

 1. egyenkénti fogak implantállása,
 2. nagyobb fognélküli mezők lezárása,
 3. telyes fogatlanság

 

Az implantátum sikeres beültetésének előfeltételei:

 1. a csont elegendő térfogata az implantátum rögzítéséhez,
 2. elegendő hely a protétikai felépítéshez (korona),
 3. a szájüreg jó higiéniája,
 4. az állkapocs befejezett fejlődése

Egészségügyi okok melyeknél nem ajánlatos az implantátum beültetés (ellenjavaslatok), azok a körülmények melyek ezt a beavatkozást lehetetlenné teszik (abszolút ellenjavaslat), vagy különböző veszélyeket válthatnak ki (relatív ellenjavaslat).

Általános egészségügyi ellenjavaslatok:

 1. dohányzás,
 2. gyógyszerek melyek kihatnak a csontok anyagcseréjére, például biofoszfonátok,
 3. nem gyógykezelt, vagy nem eléggé elenőrzött cukor betegség (diabetes mellitas)
 4. a szervezet betegséggel vagy gyógyszerekkel kiváltott csökkent ellenálló képessége,
 5. nehéz szívbetegségek,
 6. alltalános kötőszövet vagy cson betegségek (például reumatikus megbetegedések)

A dohányzóknál a hosszantartó siker csökkent, és ez okon fogva az implantológusok a dohányzóknak nem tudnak semmi féle garanciát nyujtani az implantáció sikerességével kapcsolatban.

 

Helyileg kondicionált ellenjavaslatok

 1. A meglévő csont elégtelen térfogata: csontmegnagyobbítás (kiterjesztés)
 2. Rossz csontminőség: megfelelő implantációs technika (egy eljárás mely a csontot sűrűbbé teszi)
 3. Nem elegendő harapási arányok (például túl kevés hely a koronának): szükség esetén állkapocs-ortopédiai módszerek vagy műtét használata.

Számos helyi biológiai-antómiai vagy funkcionális körülmény veszélyetetheti az implantátum kezelés sikerét. Az ilyen körülmények általában nem zárják ki a beültetést, de gyakran megfelelő előkészítést igényelnek. Ezért a kezelés előtti körülmények alapos vizsgálata és meghatározása az egyik előfeltétel.

Az implantátumok előnye:

 1. A fog kivonása után a csont lebomlik, mert a fog nem stimulálja. Az implantátum még mindíg stimulálja a csontot úgy, hogy a lebontás minimális biológiai áramlásra csökkenjen,
 2. Védi az egészséges fogakat az őrléstől a fogatlan mező áthidalása érdekében,
 3. Rutin eljárás, amely általában kockázatmentes,
 4. Biztosítva a biokompatibilitás (alacsony esélyek az implantátum kilökődésére),
 5. Gazdaságos kezelés, elsősorban hosszú élettartama miatt.