A foggyökér gyógyítása

A foggyökér gyógyítása

A foggyökér gyógyítását, vagy ahogy a nép mondja “kiszedni a gyökereket” akkor végzik amikor a fog pulpa romlik vagy fertőzött. A fog pulpa élő, puha szövet a fog belsejében, összetevődik kis ér és artéria véredényekből, ideg szálbol és puha szövetből ami összefogja ezeket.
Hogy megmentsék a fogat, eltávolítják a fog pulpát a baktériumokkal együtt, kitisztítják a megmaradt üres helyet és megtöltik különleges fogorvosi anyaggal ami visszaadja a fognak a teljes működését.
Ez a gyógyítás első teendője, mert ellenkező esetben a fog tovább romlana, valószínüleg eltörne és ki kellene venni. Nagyon sok páciens azt gondolja, hogy amelyik fog fáj, ki kell húzni és nincsenek tudatában, hogy ez hosszab távon többe kerül, mivel megváltoztatja a megmaradt fogak sorrendjét (helyét) amit műhidakkal kell pótolni.
Az utóbbi időben ez a fajta kezelés nagyon sikeres, gyakran az ilyen fogak nem okoznak további problémát, habár néha lehetséges újabb fertőzés és akkor kezelési eljárást megismétlik.

Hol lehetséges a gyökerek gyógyítására való szükség

  1. a gyökér csúcsán lévő gyulladás (ami a Roentgen felvételen látható)
  2. lüktető fájdalom a fogban
  3. daganat a fog körül
  4. a fog sérülése és letörése
  5. néha lehetséges mély romlás minden jel nélkül

Hogyan folyik a kezelés

A foggyükér-csatorna gyógyitásához átlagossan 2-3 időpont (beavatkozás) kell.
Amig a fog el van zsibbadva, a pulpáig jukat fúrnak és azon keresztül a szükséges műszerek segitségével eltávolítják a pulpát és a baktériumokat és legvégül megformálják az üreget. Ha romlás is jelen van, azt külön fogászati műszerekkel távolítják el.
Amikor a gyökér teljesen ki van tisztitva és mosva, ideiglenes, vagy végleges töméssel betömik. Ezután teszik a plombát vagy koronát. Az összes fogat amely ilyen kezelésen átesett, be kellene vonni koronával. Ily módon megakadályozzuk a töréseket és vissza adjuk a teljes rendeltetésüket.
A kezelés után néhány nappal, a fog érzékeny lehet de ez meg fog szünni, mert nincs több baktérium mely az érzékenységet okozta és a fog ki lett gyógyítva.
A kezelés minden fázisa után utasítást kap a karbantartáshoz és ajánlatos a 6 havonkénti ellenőrzés, hogy minnél hosszabb időre megvédjük a fogat.